Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 01:08 - Со кротце, со благо и со малко кютек...
Автор: clan Категория: Политика   
Прочетен: 18911 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 03.04.2012 17:17


 

 

Тези дни в медиите ни проглушиха ушите с експулсираните от Франция български и румънски роми. Франция нямаше да предприеме тези мерки, ако там не беше се случил сценария с кражбата на кабели, което сериозно наруши графика на работещите не на шега французи. Разбира се, българинът съзря в това възможност европейците най-сетне да разберат на какъв огън се печем ние и да престанат да ухажват това малцинство като подхвърлят в пространството необходимостта от интегриране на ромите.

И Румъния и България ще търсят възможност за целево подпомагане за интегрирането на това малцинство по места... за да не тревожат западноевропееца. Това, обаче, за необразования „ром“ звучи единствено като пари за помощи и то европейски т.е. много пари. Ние, които сме в непосредствена близост до тези общности, знаем, че това с интеграцията трудно ще се случи. Тази група е една затворена общност. Тя е капсулирала своите нрави, обичаи и нищо не може да ги извади от тази капсула. Всички си даваме сметка, че тази група е на ръба на оцеляването и въпреки това в техните квартали има най-много сателитни дискове на „Булсатком“ на глава от населението.

Българинът е съпричастен , защото всеки, който се е докоснал до безработицата знае за какво става дума, а при тях това е перманентно състояние. Но за тази съпричастност българинът очаква и спазване на правилата, а не нагли и арогантни изказвания като това на един от мургавите ни сънародници, прозвучало в ефир: „НЕ РАБОТЯ, НЕ ПЛАЩАМ НИЩО. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА“. Не може да се ползваш от правото си да получаваш помощи и да отказваш да изпълняваш задълженията си. Всички ние си плащаме сметките с последните пари, които имаме, а в същото време ел.компаниите се чудят колко по-високо да качат електромерите в циганските махали, / наричам ги така, за да избегна думата гето, която е доста непопулярна в България/, за да не се краде ток. Да не говорим колко скъпо излиза засичнето на тези уреди, защото инкасаторите влизат в махалите придружени от полиция за сигурност, катерят се с вишки или със скоби по стълбовете, за да засекат потребление по тези уреди, което накрая няма кой да плати и в крайна сметка го плаща целокупния български народ разхвърлен чрез разни разбивки в сметките му. Не знам на кой българин ще му хрумне да консумира нещо, което няма как да плати, но съм чувала за печка от пригодена за целта пружина от легло, включена директно в мрежата, загрята до червено и защо не, след като за тази консумация ще се погрижим пак ние.

Тази група най-трудно се интегрира в обществото, не защото не се правят усилия в тази посока, а защото по-голямата част от тях не желаят да го направят. Когато има такава постановка и отношение трудно можеш да въздействаш. През годините са вземани какви ли не мерки. Не знам за другите градове, но в нашия град през 80-те години построиха близо до махалата осеметажен блок с няколко входа. Жилищния проблем винаги е бил много тежък не само за циганите, но и за българите. И докато българите с огромни усилия и заеми по някакъв начин успяваха да си закупят дом, за което не само не получаваха подкрепата на държавата, но дори напротив, бяха вкарвани в ограничителни схеми на „млади семейства“, „крайно нуждаещи се“ или „многодетни семейства“, на тях им ги раздадоха тези жилища, нови до ключ. Какво стана с тези, получени лесно и неотгладувани жилища? Тъжна история. Известно време нещата изглеждаха добре като изключим,например, коня качен в апартамент на 5-ти етаж и др. абсурди. Днес ,обаче, картината е ужасна. Блокът стои озъбен без прозорци и врати, които отдавна са минали през печките, и отвсякъде наднича мизерия и безстопанственост. Но, разбира се и тук се белеят безброй чинии на Булсатком. Целият пейзаж около блока е разхвърляна смет, която цял ден примъкват от контейнерите из града , а след като го прегледат- накрая изхвърлят където им падне. Така че не е вярно,че никой не полага грижа за тях, а те просто искат тази грижа да е изразена единствено в пари, много пари и безрезервно дадени , без да се изисква някакъв ангажимент за това. Така е по-лесно, няма нужда да полага усилие.

За да се интегрира тази група, трябва преди всичко да се образова, но такова нещо насила не става. С малки изключения децата им ходят на училище само докато могат да ползват безплатната закуска. И позицията на държавните институции да дават детски добавки и помощи само ако децата посещават училище е само една малка стъпка в правилната посока. Но на нашите „роми“ не им е необходимо образование. То е прекалено трудно и най-вече дълго. Те нямат време. Те едва дочакват да навършат 13 години и стават майки, а на 26-27 вече са баби. Но на тях така им харесва. Не можеш насила да направиш добро никому. Малко от тях полагат усилия и намират своето място в обществото. Държавата заделя пари, които чрез програми дават възможност да заработят поне минимума средства за преживяване. Но тези пари трябва да се заработят. И тук има безброй компромиси с мързела на тази група. Стигаше се до там да се изисква само 5 дни в месеца да вършат някаква общественополезна работа, за да получат месечни помощи. И какво ставаше понякога...за да оправдаят мързела си купуваха болничен лист-плащаха със същите тези пари, които държавата пак от нашите данъци им плащаше за никаквата работа, която те вършеха и като награда тези за тях „лесни пари“ похарчваха като пълнеха джоба на корумпирани джи пи-та, източвайки от здравната каса и парите за нашето здраве. Съжалявам, че представям нещата доста емоционално, но когато ти се налага да виждаш нещата отблизо няма как това да не се случи. И изобщо не е вярно, че те трудно се оправят. Неграмотността никак не им пречи когато трябва да си потърсят правата, които някой, някъде е гласувал в тяхна полза. Вече се научиха да раждат деца без да имат сключен брак, защото така парите, които се отпускат като на самотни майки са много повече. Пък и за какво й е на циганката граждански брак, нали си има брак по цигански обичай, когато тези "бедни" и гладни наши сънародници броят луди пари за булка? Не знам дали на някоя българка ще й хрумне да използва това право умишлено...но при тях е правило, което е известно на цялата общност. И нищо не е в състояние да ги ограничи да създават толкова много животи и да ги обричат на мизерия.И противно на закона за популацията, че расте когато има храна при тази група е точно обратното-няма работа, няма храна а се множат. Скоро при темповете на раждаемост на българите и тези на циганите може да се окаже, че българите ще са изчезващ вид. Много пъти съм разсъждавала дали държавата не е в правото си да изисква използването на контрацептиви. Дори много по-евтино би излязло, ако след раждането на едно или две деца им се заплати глобална сума за доброволна вазектомия или връзване на яйчните тръби. Защото много семейства , които са успели да се измъкнат от ромската общност сами ограничават децата си до две и живеят и работят като спазват правилата валидни за всички.

А тези, които днес Франция експулсира след някой месец пак ще се окажат там, но вече ще са си научили урока, че там се спазват правилата. И тези правила са за всички. Е, някои пак може да изхитруват, за да получат заветните 300 евра за възрастен и още 100-за дете, че може и да поувеличат числения състав на фамилията с по още едно дете, за още 100 евра.

Но едно е ясно, че интеграцията е двупососочен процес и не може да се случи само с усилието на държавните институции като се наливат пари по разни програми.Това само окипазява и без това "лошия материал". Трябва да се намери формулата за пожелателна принуда, за да се ангажира тази общност със собственото си оцеляване. Той българинът и за това си има приказка: „Со кротце, со благо и со малко кютек...“

Яна Танева




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - , , Пожелателна принуда, , нали не ...
29.09.2010 23:16
,,Пожелателна принуда,, нали не означава ,,со малко кютек,,? :)
цитирай
2. clan - "Со малко кютек" е много ...
30.09.2010 22:17
"Со малко кютек" е много условно казано. За тази група "кютекът" е нещо съвсем естествено, като за добро утро и изобщо няма възпитателен ефект. Това изобщо не може да бъде средството за създаване на някакви европейски навици. Намирам, че начинът е точно "пожелателна принуда". Трябва така да се представят нещата, че самите те да пожелаят да се променят, за да ги имат.
цитирай
3. injir - Струва ми се изпълнението на тази ...
01.10.2010 03:06
Струва ми се изпълнението на тази задача много трудна. Липсата на работа за всички допълнително усложнява нещата.Образоването може само да е начало, но дано къртовският труд на образователя не отиде напразно по ред други негативни причини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: clan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 258709
Постинги: 57
Коментари: 188
Гласове: 913
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930