Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 00:20 - ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ КОМПАНИИ ОТНОВО ИСКАТ ДА НИ ЯХНАТ
Автор: clan Категория: Новини   
Прочетен: 2951 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.04.2012 17:20


 

ЕVN, които поискаха най-малък процент за увеличение цената на ел енергия са на път да ни заробят с още една такса. Старата идея да се плаща такса електромер сега е преработена в такса мощност. Ел . доставчиците се опитват да настигнат мобилните оператори, които прибират големи печалби от абонаментни такси. Сега тази такса се иска от ЕVN, но нито един от другите доставчици няма да се откаже да ползва благините от подобна мярка. Това е най-сигурния начин да си напълнят касите. Да не говорим за ДДС, което ние като крайни потребители плащаме изцяло, а електрическите компании реализират печалба след държавата им върне 80% от него. Явно това не им е достатъчно, защото искат да въведат такса от 1.80 лв. Месечно за постоянния достъп до мрежа за потребление.Когато преди години не можаха да прокарат такса за електромер, т.к. Всички електромери бяха собственост на хората, ел.дружествата запретнаха ръкави и смениха електромерите с техни, та в дългосрочен план да постигнат лелеяната такса. Няма лошо ако натоварят само не потребяващите ел. енергия да плащат тази такса, но както си знаем в България таксите тръгват от незначително и почти добронамерено ниво, а след това съвсем неконтролируемо започват да растат. Както и в момента съвсем м"добронамерено" и демагогски ни обясняват колко са се загрижили за справедливото разпределение на таксите за достъп и мощност за всички абонати и особено за потребяващи ел. енергия, които са ощетени от консумиралите 0 квтч ел. Енергия. И тук няма какво да ни завират многото нови апартаменти, които предприемачите строяли и непродадени дълго време с нулевата си консумация ощетявали ел компаниите...По-скоро иде реч за напусналите страната. На всички е ясно колко много празни жилища има в страната, всички знаем защо... Ето какво заявяват от ЕVN: "Ако се въведе такса "мощност", потребител, който сега плаща примерно 35 лв. за ток, след въвеждането на новата такса ще плати 33,20 лв. плюс 1,80 лв. цена "мощност". А потребител, който е плащал 0 лева, ще получи сметка от 1,80 лв. " Дано авторът да разбираме правилно завъртяните обяснения на говорителите на компанията, Само дето ние потребителите не сме сигурни, че това, което се говори ще го бъде. На нас не ни е много ясен механизма на промяната, защото тази такса вече е калкулирана в цената на тока. Ако някой си е направил труда да разгледа подробно фактурата си за платен ток, ще види как в цената на дневната или нощна енергия се калкулират още три постоянни компоненти:

Достъп до разпределителна мрежа е 0.00527 за квтч ; Пренос по разпределителната мрежа за НН е 0.04629 за квтч;

добавка Зелена енергия -за ВЕИ плащаме още 0.00212 лв за квтч.Така че това, което добавяме към дневната или нощната енергия е 0.05368, в което са калкулирани всякакъв вид достъп и пренос. Та какво ще се промени когато 0-потребяващите започнат да поемат своя разход за мрежа и достъп? Ще намалее ли стойността на тази услуга за останалите, потребители в мрежата? Кой от тези три задължителни ценообразиващи компонента ще намалее за потребяващите ел. Енергия?

Със всички неясни и завоалирани обяснения и празни обещания едно е абсолютно ясно, че пак и отново ще разчитат на нашето овчедушие т.к. никой от нас не може да избяга от своя адрес и ЕГН и естествено няма да може да избяга от задължението да плаща таксите, които монополистът налага. Не само това, ами след месец -два ще осъмнем с още по-висока такса и още по-висока...Нещо подобно стана и с фирмения ток. Плащащите фирмен ток знаят как бецеремонно се променят таксите и то винаги нагоре. Освен че начисляват и върхова енергия обикновено потреблението на фирмите винаги надхвърля консумацията от 1000 квтч., което автоматично вкарва още и пари за акциз. Забележете за няма и 2 години този акциз се промени няколко пъти и от 1 лв за мегаватчас, стана 1.2 лв. за мегаватчас, после без никакво предупреждение стана 1.4 лв, а сега от наяалото на 2010 вече е 2 лв. ДКЕВР дали знае за тези промени, направени тихомълком?

Сега за ел. Разпределителните дружества ЕVN, ЧЕХ и ЕОN най-важното е да се гласува тази такса, а стане ли тя реалност, ел доставчиците познават играта с цените най-добре. Не е случайно, че при възприето закръгляне до втория десетичен знак вече навсякъде в България се закръгля чак до петия десетичен знак. Някой дава ли си сметка каква печалба се извлича от тези милиминки умножени по милиони киловати. Наистина 1.80 не е кой знае каква сума и всеки ще си каже "къде ли не съм ги дал", но дано остане толкова и нека не ни пробутват съмнителната си загриженост за потребителите на ел енергия и за тяхната ощетеност.

Не мисля, че този вид уреждане на отношенията е невъзможно. Въпросът с „големите разходи“ на компаниите по обслужването на тези неконсумиращи енергия потребители далеч не е в инкасаторите, които напразно ходят да засичат електромери. Този проблем много лесно може да бъде решен. Ел. Компаниите добре знаят, че когато поискат отговорност от потребителите си я получават. Всички се редим на опашки, за да погасим сметките си за ток, защото знаем, че безцеремонно ще ни го отрежат и след това включването отново ще ни струва маса пари . Така, че ако ни поискат декларация, че в определен момент ние няма да комсумираме ел.енергия, дружествата ще бъдат освободени от ангажимента да пращат инкасатор всеки месец, А поискат ли го...ще го получат. Решения могат да се намерят много, но само ако фирмите монополисти не са толкова алчни.

ЯнаТанева




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Чудесно измислен начин постоянно ...
12.03.2010 00:37
Чудесно измислен начин постоянно да имат високи заплати. За тях криза няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: clan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 259254
Постинги: 57
Коментари: 188
Гласове: 913
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930